BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, April 14

::mereka bangga kurang ajar::

Semalam she berkunjung ke satu gerai bihun sup paling sedap dalam area KL dan Selangor. Selama she menjadi penggemar bihun sup, inilah kali pertama berkujung ke gerai yang sama setiap minggu semata-mata untuk makan bihun sup. please take note : TANPA KERACUNAN

Nak dipendekkan cerita, sebaik sahaja she duduk..ada satu couple yang menarik perhatian ramai pon tiba. Location table sebelah kiri meja she..Dengan keadaan gerai yang kecil dan orang yang ramai ( hampir semua meja penuh tau ) sah sah la huru-hara keadaan time tuh. Datang dalam keadaan tenang tapi tiba-tiba riuh. Si perempuan ( nyonya songeh ) membentak sambil duduk. Puas dia membebel sorang-sorang..akhirnya dia bangun. Berjalan bak monster inc yang makhluk biru tu sambil mulut terkumat kamit. Tangan genggam tau.. Ganas you.. Takut I!

"MAK CIK, MANA ORDER SAYA?!!!!",kata si nyonya songeh.
( notes: sila baca dalam nada marah seiring dengan keadaan ayat yang semua capital letters. suara bagi gegak gempita sikit. kasi satu padang bola boleh dengar )

OH, ingin she nyatakan disini..bila masa dia order? datang pun lambat sikit je dari aku..bihun sup aku pon tak sempat sejuk. 

Pastu, mak cik kiah ( bukan nama sebenar ) pun men-calm down kan si perengus itu tadi..

" KEJAP YE DIK...MAK CIK TENGAH BUAT..ORDER APE TADI?"..

Cool je mak cik kiah handle situation. Bila dah siap order, mak cik kiah pon hantar order. Terjadi lah pulak kisah lain. Kali ni si apek bukit ( boy friend ) pulak yang bersuara.

"ni apa ni?",kata si apek bukit.
what the kurang ajar punya apek bukit.
Actually dia bukan sahaja tidak tahu berbahasa. malah salah soalan. 
Kan senang kalau dia cakap " mak cik, saya order paru dengan ayam..bukan paru dengan sotong"..
Cuba kalau mak cik tuh buat lawak din beramboi " nak,,itu pinggan. dalam pinggan ada nasi lemak berlaukkan paru dengan sotong.." tak ke haru nanti?
sape nak jawab??

Bila mak cik kiah kembali dengan paru dan ayam nye..sekali lagi si apek bukit ni buat hal. "mana saya punya nasi lebih?" haiyo.......kan bagus kalau dia beradap sikit..mesti mak cik tu tak terasa penat..mesti dia enjoy je buat keje macam tuh.

Bila dah settle hal order tu,she ingat dah tamat riwayat dah kes dua makhluk nih. Rupanya tidak... Kebanyakan couple yang she jumpa..time makan mesti duduk bertentang atau duduk sebalh side to another. tapi si couple ni pelik. dorang duduk kat bucu meje sambil bahu tertempel kat bahu masing-masing. Tak ke susah nak makan. Siku I terkena Siku you lah. PELIK!

Orang cakap etika makan bersudu nih, sopan..tapi mereka makan sangat bersepah. YA AMPUN...bukan nak cakap she makan kemas sampai boleh cermin muka kat meja..tapi at least she makan tak hodoh macam mereka. Kalau manusia berhemah akan pegang sudu dengan cara yang sepatutnya..mereka pegang sudu dengan menggenggam. can you imagine? Makan dah macam monster kebulur mana ntah. Mulut penuh nak bercakap. Nasi tersembur tak payah cerita. Tulang ayam dah terbang. Mungkin sebab ayam tu tak cukup mati time masak. SANGAT JIJIK!

she tak tau nak ending macam mana..tapi kesimpulannya..elok je mereka berdiri untuk beredar..(muka bangga gila) orang yang ada kat situ semua pandang. S-E-M-U-A. pandangan sure lah pandangan jijik sambil kumat kamit. manusia kan...

satu lagi she nak tambah..sebenarnya ada satu group lagi yang tak di ambil order depan meja couple ni..tapi diorang relax je. mereka lagi ramai..around 8 to 10 people. depa dengan sopan santun lemah gemalai memanggil makcik untuk di-takenote order..kan ok begitu. sepatutnya melayu boleh beradap. boleh ke tidaaaaakkkkk?

p/s: mereka berlagak bagai datang dengan kereta buatan eropah. realitinya, cuma dengan PERSONA.





readbud - 
get paid to read and rate articles

19 comment:

l@dieslife89 said...

smpah msyrkt tol dowg...e geram bce n3 she....

l@dieslife89 said...

gilo tol dowg...xdidik k ape.....trok...smph msyrkt tu....

ageeba said...

yang kurang ajo tu melayu ke? kesian mak cik tu kan. kalau saya jadi makcik tu, tenyeh je mulot diaorang dengan paru dan ayam tu. nak sangat kan, hambik kau

zella y said...

eee...sungguh kurang ajar... xkira la bangsa apa pun, kn budi bahasa tu mmg budaya kita...

menci btul tgk org2 mcm ni...

chenta said...

ye..ade je org mcm tu..bukan la tak boleh ckp elok2..tak rugi pape pun kan?...ish..nak kene antar sekolah blk tu..blaja sivik!

she said...

sekali pandang they look like chinese. tapi dari lenggok bahasa dan cara bercakap in bahasa..confirm melayu. mana ada couple cina nak cakap melayu time makan kan...

arifeda said...

manusia mmg mcm2 perangai..
warna-warni kehidupan..

.::WaNiE::. said...

pegang sudu dengan menggenggam??

tak penah makan pakai sudu ke??
teruknye

KIDbrush® said...

Makcik!! mana haku punya Cincau + budum aaaa??!! haiye... ching chong chung cheng kui kui koh suu kun (anggap je la haku berbahasa cina)




KID ;) suka makan kat umah, tenang....

nn said...

please lah orang2 macam ni., berlagak ala-ala socialite. pergilah makan kat cafe2 ternama. menyampah.

kenwooi said...

some people.. are just no manners.. =/

MiSs TOrA said...

ish3 mcm3 kerenah tol tp dr pe yg she cite tu mmg sgt x blh blah ++ pelik sgt la kapel itu..aritu bca n3 kt 1 blog ni terbalik dgn n3 she sbb kt blog 1 lg tu cite peniaga tengking pelanggan hehe..

she said...

wanie : kalau tak biase pakai sudu,ape salahnye pakai tangan..kedai ade air..boleh basuh kot..majoriti kat situ melayu..sure paham

arifeda :tapi budi bahasa tetap budaya kita..*_*

kidbrush : she tak reti masak sup macam makcik tu masak..kalau tak dah lama tak bazir duit gi makan kat kedai..

nn : kalau nak socialite sangat pegi la victoris station ke...boleh lah nak blagak kat situ

kenwooi : just a small amount. not all people...

miss tora : ish miss tora..kalau peniaga tengking pelanggan,i tak datang dah kedai tu..

faeznaem said...

eee.. poyo giler dorang.. macam bagus sangat..

cikgu isza said...

bila perasaan lapar mengatasi akal.. hilang ler semua adab.. spesis aper tu erk?

Aini said...

cis sungguh mereka itu.. mansia tidak tau adab..berambus kau dari sini! <--- ayat aku kalo aku jdi mak cik kiah tu..hehe =)

Whatever said...

haish.
pegang sudu garfu pon x betol ada hati eh nak berlagak diva camtu. dah la bersembur bagai... mmg dasar tak sedar diri.

tu baru naik persona dah camtu perangai. kalau naik kereta buatan eropah???

qellissa said...

cheh, geram je ngan mereka2 ini..bikin panas je..perasan bagus kot..=p

akuvision said...

itu lah, sib baik takde kat sana kalau tak dah khutbah dah kat diorang tu